Zpět na výpis

Nový zákon o daních z příjmů – na co se můžeme těšit?

Nový zákon o daních z příjmů je dlouho deklarovanou prioritou ministerstva financí (MF). Dle zákulisních informací už paragrafované znění získává konkrétní obrysy a přivítá po podzimních volbách v úřadu nového ministra.

MF představilo přepracovaný Souhrn řešení inovace regulace zdanění a zpojistnění příjmů. Nový dokument je oproti verzi představené na podzim výrazně rozsáhlejší. Přestože stále neobsahuje konkrétní návrhy, naznačuje směřování nového zákona. Shrnujeme to nejzajímavější.

  • Některé subjekty by mohly při určování základu daně vycházet z výsledku hospodaření podle IFRS. Pro začátek se uvažuje o bankách a pojišťovnách.
     
  • Diskutuje se zavedení dobrovolné konsolidace v oblasti daně z příjmů. Zatím přicházejí v úvahu tři úrovně konsolidace: od prostého převodu základů daně na jeden subjekt až po obdobnou konsolidaci, jakou známe z účetnictví.
     
  • Z předchozí verze zůstává řada návrhů k oblasti majetku – snížení počtu odpisových skupin, možnost „poolového“ odpisování a přehodnocení definice technického zhodnocení jsou jen některé z diskutovaných novinek. Ve hře zůstává i plná daňová uznatelnost výdajů na majetek v okamžiku jejich vynaložení.
     
  • Vedle majetku by mohly velké změny čekat i oblast pohledávek. MF zvažuje zrušit daňové opravné položky a definovat pouze „odepsatelné“ pohledávky. Ministerstvo si od tohoto kroku slibuje značné administrativní zjednodušení. Vysoké nároky však budou kladeny na jednoznačné vymezení okamžiku, kdy bude možné pohledávku daňově odepsat.
     
  • Banky a další poskytovatelé úvěrů by se mohli dočkat zásadní změny u opravných položek k pohledávkám z úvěrů. MF uvažuje o tvorbě daňových opravných položek na základě časových testů, jaké známe u výnosových pohledávek, bez propočtu ročních limitů tvorby. Přehodnocovat by se mělo také to, kdo a k jakým pohledávkám z úvěrů bude moci opravné položky tvořit.
     
  • Průlomovou myšlenkou je až neomezená převoditelnost daňových ztrát do budoucna. Méně příjemnou stránkou je prodloužení lhůty pro stanovení daně. MF však připouští výměnný obchod – možnost vzdát se minulé daňové ztráty výměnou za lhůtu pro stanovení daně. 
     
  • Pro pojišťovací sektor bude zásadní diskuze ohledně daňové uznatelnosti technických rezerv – MF si klade otázku, zda pro daňové účely vycházet z výše technických rezerv podle účetních předpisů nebo podle Solvency II.