Zpět na výpis

Osvobození úroků a licenčních poplatků od srážkové daně lze aplikovat i zpětně

Nejvyšší správní soud rozhodl, že osvobození úroků či licenčních poplatků od srážkové daně lze aplikovat až dva roky zpětně od podání žádosti o osvobození na finanční úřad.

V daném případě český daňový subjekt platil do zahraničí licenční poplatky, ze kterých v letech 2011 a 2012 srážel a odváděl příslušnou srážkovou daň dle zákona o daních z příjmů. V roce 2013 daňový subjekt požádal finanční úřad o vydání rozhodnutí o osvobození výplaty licenčních poplatků od srážkové daně na základě ustanovení upravujícího tyto výplaty mezi spojenými osobami (jde o implementaci směrnice EU o společném systému zdanění úroků a licenčních poplatků). V rámci žádosti daňový subjekt zároveň požádal i o zpětné osvobození licenčních poplatků, ze kterých již byla srážková daň odvedena v letech 2011 a 2012. Správce daně však rozhodl o osvobození pouze na rok 2013, přičemž nárok na osvobození za roky 2011 a 2012 zamítl s tím, že rozhodnutí nelze aplikovat zpětně. Podle správce daně je osvobození podmíněno právě vydáním příslušného rozhodnutí, a jelikož toto rozhodnutí nebylo vydáno pro roky 2011 a 2012, nelze licenční poplatky zaplacené v těchto letech od srážkové daně osvobodit.

Argument správce daně byl dále přijat a podpořen i Odvolacím finančním ředitelstvím a městským soudem. Celá kauza tak došla před senát Nejvyššího správního soudu, který se s rozhodnutím nižších instancí neztotožnil a rozhodnutí městského soudu zrušil. 

Dle NSS je možnost zpětného osvobození licenčních poplatků od srážkové daně v souladu se zmíněnou směrnicí. Na základě směrnice je možné zpětně osvobodit a tedy nechat si vrátit již odvedenou srážkovou daň, a to až dva roky po jejím zaplacení. Dle NSS má členský stát možnost, v souladu se směrnicí, podmínit osvobození výplaty licenčních poplatků vydáním rozhodnutí správcem daně. Toto rozhodnutí má však formu pouze deklaratorního osvědčení potvrzujícího, že byly splněny obecné podmínky pro osvobození stanovené směrnicí. Pokud tedy tyto obecné podmínky byly splněny i v předchozích dvou letech a daňový subjekt je schopný toto doložit, má nárok na vrácení odvedené srážkové daně z titulu dodatečného osvobození, přestože v té době neměl rozhodnutí o osvobození daně k dispozici. Stejný mechanismus by měl fungovat i v případě osvobození výplaty úroků.