Zpět na výpis

Evropská komise chce reformovat korporátní daně

Koncem října zveřejnila Evropská komise zásadní reformu korporátních daní. Balíček obsahuje tři návrhy: společný (konsolidovaný) základ daně pro společnosti (CC(C)TB), návrh na řešení konfliktů právního dvojího zdanění a návrh na opatření proti hybridním instrumentům využívajícím třetí státy. V tomto článku se věnujeme prvnímu opatření – CC(C)TB.

Projekt Společného konsolidovaného základu daně pro korporace představila komise poprvé v roce 2011 pod vlajkou jednotného trhu EU a usnadnění podnikání korporacím. Členské státy tento návrh vzhledem k rozdílnosti daňových systémů nepodpořily a tak zůstal několik let u ledu. Tentokrát se objevuje nikoliv pod hlavičkou harmonizace korporátních daní, nýbrž boje proti daňovým únikům. Harmonizace by pak byla pouze důsledkem zavedení tohoto opatření.

Komise tentokrát navrhuje zavést CCCTB ve dvou krocích. Prvním krokem bude shodnout se na jednotných, společných pravidlech pro stanovení základu daně u korporací (CCTB). Teprve ve druhém kroku by měl být zaveden konsolidovaný základ daně, tedy CCCTB.

Oproti znění z roku 2011 navrhuje komise pravidla jako povinná. Avšak pouze pro skupiny, jejichž konsolidovaný roční obrat by přesáhl 750 milionů eur. Ostatní skupiny společností by si mohly vstup do tohoto systému zvolit dobrovolně. Další novinkou jsou určitá prorůstová opatření – navrhuje se tzv. super-odpočet pro výdaje na výzkum a vývoj a odpočet na růst a investice

Konsolidovaný základ daně skupiny by se rozděloval mezi členské státy, v nichž se skupina nachází, na základě tří ekonomických ukazatelů – tržby, počet zaměstnanců a náklady na ě a konečně majetek. Na rozdělený základ daně by se poté uplatnila sazba daně z příjmů právnických osob platná v daném státě.

Komise zdůrazňuje, že i mezikrok – tedy společný základ daně – přinese korporacím výhody. A to především díky snížení administrativy a nákladů na „compliance“. Vzhledem k tomu, že v tomto prozatímním systému nebude ještě fungovat vzájemné započítání ztrát v rámci skupiny, navrhuje komise jako přechodný krok umožnit přeshraniční zápočet ztráty dceřiné společnosti na zisk mateřské společnosti. Jakmile dceřiná společnost dosáhne zisku, stát mateřské společnosti obdrží ulevenou daň zpět.

Výhody CCCTB vidí komise především ve zjednodušení a sjednocení korporátních systémů, odbourání pravidel převodních cen a v prorůstových opatřeních. Chce také eliminovat motivaci společností agresivně daňově plánovat a využívat nejednotnosti daňových systémů.

V listopadu české ministerstvo financí vyzvalo odbornou veřejnost k připomínkám k oběma návrhům směrnic – tedy směrnice o CCCTB a směrnice o CCTB. Komise navrhuje účinnost směrnic na rok 2019 (CCTB) a rok 2021 (CCCTB).