Zpět na výpis

Dotační program OP PIK běží naplno i přes léto

I v létě mohou podniky žádat o podporu z dotačních programů Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Jaké jsou poslední novinky? Které výzvy jsou nebo budou otevřeny pro velké podniky?

Začátkem července byla vyhlášena nová výzva oblíbeného programu Inovace (podpora zavádění nových technologií a produktů do výroby). Příjem žádostí probíhá od 12. července 2017, přičemž alokace pro velké podniky činí pouze 300 mil. Kč, její vyčerpání lze proto očekávat ve velmi krátké době. Příjem žádostí je plánovaný do listopadu 2017, avšak může být předčasně ukončen při dosažení dvojnásobku požadované alokace (nejdříve však po 14 dnech od zahájení příjmu žádostí o podporu).
 
V červenci se dále očekává vyhlášení nové výzvy programu Aplikace, který je zaměřen na podporu realizace průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje, tj. na provozní náklady. Stejně jako u Inovací, se i u této výzvy očekává velký zájem.

Novinkami v rámci programu Úspory energie jsou výzvy Energeticky efektivní budovy a Fotovoltaické systémy. První výzva s příjmem žádostí do 17. listopadu 2017 se zaměřuje na poskytnutí dotace na výstavbu/rozšíření energeticky efektivních budov. Výzva Fotovoltaické systémy nabízí dotace na instalace fotovoltaických systémů. Příjem žádostí probíhá do 16. října 2017 s výší dotace až 100 mil. Kč. V rámci tohoto programu také stále běží výzva Úspory energie II s příjmem žádostí do 30. března 2018 zaměřená na podporu energeticky úsporných opatření.

V programu Nízkouhlíkové technologie se na konci června 2017 otevřelo hned několik nových výzev pro následující oblasti:

  • Akumulaci energie (inovativní projekty na zavádění technologií akumulace energie, např. dotace na veřejné nabíjecí infrastruktury elektromobilů) – příjem žádostí do 17. října 2017,
     
  • Druhotné suroviny (technologie na získávání druhotných surovin vhodných pro další využití v průmyslové výrobě, např. použitý papír, sklo, kovy) – příjem žádostí do 17. listopadu 2017,
     
  • Úprava bioplynu na biometan (dotace na pořízení technologií) – příjem žádostí do 17. listopadu 2017,
     
  • Elektromobilita (dotace na pořízení elektromobilů a nabíjecích stanic v rámci podnikatelského areálu pro vlastní spotřebu podniku) – příjem žádostí do 17. září 2017.

V rámci těchto programů mohou dotace čerpat i velké podniky.

Nadále zůstává otevřená také výzva v rámci programu Obnovitelné zdroje energie (podpora výroby a distribuce energie) s příjmem žádostí do 15. července 2017. 

Máte-li zájem o další podrobnosti, jsme vám k dispozici.