Zpět na výpis

Novela zákona o DPH upřesňuje požadavky na kontrolní hlášení

Poslanecká sněmovna schválila v reakci na nález Ústavního soudu (ÚS) novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Podle ÚS není možné, aby Finanční správa vyžadovala po daňových subjektech v rámci kontrolního hlášení údaje, které nejsou alespoň rámcově vymezené zákonem.

Aktuálně platné znění § 101d zákona o dani z přidané hodnoty uvádí, že v kontrolním hlášení je plátce povinen uvést předepsané údaje potřebné pro správu daně. Tyto údaje pak už ale blíže nespecifikuje. Tento postup ÚS shledal jako nesprávný a vydal ústavní nález.

V reakci na tento nález Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Ta mění citovaný paragraf a blíže upřesňuje údaje, které budou pro kontrolní hlášení vyžadovány. K faktické změně vykazovaných údajů však nedochází, pro plátce tak žádná výrazná změna nenastává.

Ústavní soud stanovil termín 31. prosince 2017 pro provedení těchto změn v zákoně. Pokud Senát uvedené novely zákona o DPH neschválí, bude se vláda pravděpodobně muset uchýlit k vydání vládního nařízení, které tuto novelu nahradí.