Zpět na výpis

Květnový ECOFIN: digitální zdanění i změny na blacklistu

Rada ministrů financí na květnovém zasedání schválila změny na blacklistu. Ministři si rovněž vyměnili názory v oblasti zdanění digitální ekonomiky před očekávanou diskuzí na půdě červnového summitu zemí G20.

Členské státy EU se dosud neshodly na společném přístupu v otázce nastavení digitální daně. Evropská komise proto důrazně doporučila, aby země dosáhly konsensu před červnovým summitem G20 v Japonsku, kde k tomuto tématu proběhne diskuze na úrovni OECD. Na květnovém zasedání ECOFINu se ministři financí při politické diskuzi snažili nalézt jednotné stanovisko.

Vláda České republiky se rozhodla nečekat na společný postup v rámci EU a chystá se zavést sedmiprocentní digitální daň vztahující se na vybrané internetové služby poskytnuté na území České republiky. Umístění cílené reklamy, využití mnohostranného digitálního rozhraní a prodej dat o uživatelích bude zdaněno dle zákona s plánovanou účinností od poloviny roku 2020. Zveřejnění zákona se očekává v nejbližší době. Společnostem, které dosahují tržeb s využitím digitálního prostoru a mají obrat přes 750 milionů eur nebo jsou součástí skupiny dosahující takového obratu, doporučujeme problematiku detailně sledovat, případně se na nás již nyní v této záležitosti obrátit.

Barbados, Bermuda a Aruba už nejsou na blacklistu

„Blacklist“ neboli černá listina EU je seznam nespolupracujících států. Evropská unie se tímto způsobem snaží omezit daňové úniky a přispět k daňové transparentnosti a spravedlivému zdanění. Seznam se od svého zavedení v prosinci 2018 neustále reviduje. V současné době zahrnuje dvanáct jurisdikcí: Americká Samoa, Belize, Dominika, Fidži, Guam, Marshallovy ostrovy, Omán, Samoa, Trinidad a Tobago, Spojené arabské emiráty, Americké Panenské ostrovy a Vanuatu.

Na květnovém zasedání ECOFINu byla provedena osmá revize černé listiny v důsledku monitorovacího procesu, který ukázal, že deset jurisdikcí při plnění stanovených závazků v určené lhůtě selhalo. Tři státy – Barbados, Bermudy a Aruba – byly z černé listiny odstraněny. Seznam nespolupracujících jurisdikcí bude i nadále pravidelně aktualizován. V České republice prozatím nejsou zavedeny žádné přímé sankce nebo opatření související s umístěním státu na černé listině.