Zpět na výpis

Sazbový balíček zdaní i „korunové“ dluhopisy

Vláda schválila tzv. sazbový balíček, jehož cílem je zvýšit příjmy veřejných rozpočtů. Oproti původnímu návrhu ministerstva financí přibylo především zdanění korunových dluhopisů. Změnila se i navrhovaná úprava zdanění technických rezerv v pojišťovnách. Zvýšení sazeb daně z hazardních her, lihu, cigaret i tabáku zůstalo beze změn.

Návrh novely, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů, tzv. sazbový balíček, zamířil v červnu do Poslanecké sněmovny. Návrh zákona, o němž jsme psali v květnovém vydání, počítá s účinností od 1. ledna 2020. Tato účinnost je podmíněna dokončením celého legislativního procesu do konce roku.

Oproti původnímu znění návrh novely obsahuje i zdanění tzv. korunových dluhopisů, a to formou přechodného ustanovení k § 36 odst. 3 zákona o daních z příjmů, které ovšem není novelou nijak dotčeno. Ve zdaňovacích obdobích po novele by se tak již úrokový příjem z dluhopisů s nízkou nominální hodnotou vydaných před rokem 2013 nezaokrouhloval na úrovni jednoho cenného papíru, což fakticky vedlo k nezdanění těchto příjmů. Nově by aktuální způsob zaokrouhlování, kdy se základ daně (tj. úrokový příjem) nezaokrouhluje a zaokrouhluje se až výsledná daň za jednoho poplatníka, platil pro všechny dluhopisy bez ohledu na datum emise. 

Po připomínkovém řízení doznal změn i návrh novely zákona o rezervách. Stále platí, že daňově relevantní by byly pouze technické rezervy podle evropské směrnice Solvency II s určitými úpravami, nikoli podle účetních předpisů. Ministerstvo částečně reaguje na připomínky odborné veřejnosti a částky daňově uznatelných rezerv navrhuje snižovat o částky vymahatelné ze zajišťovacích smluv a naopak zvyšovat o zůstatek odložených pořizovacích nákladů na pojistné smlouvy.

Oproti původnímu návrhu, kdy se uvažovalo o jednorázovém zdanění rozdílu mezi technickými rezervami dle účetních předpisů a upravenými technickými rezervami dle Solvency II, počítá vládní návrh s rozložením dopadu této změny do dvou zdaňovacích období po nabytí účinnosti novely. K dodanění by tak došlo v letech 2020 a 2021. Ministerstvo v důvodové zprávě dále aktualizovalo své odhady jednorázového zvýšení příjmů veřejných rozpočtů z původních 3,8 miliard Kč na 10,5 miliardy Kč.

Součástí vládního návrhu zákona je nově i omezené osvobození výher z hazardních her pouze na částky nepřevyšující 100 000 Kč. Výhry nad tuto částku by měly nově podléhat srážkové dani ve výši 15 %. Jelikož navržené zdanění neumožňuje uplatnit vsazenou částku jako daňový výdaj, mohlo by u sázkových her docházet k situacím, kdy by skutečná výhra byla nižší než srážená daň.

Sazbový balíček teprve čeká na projednání Parlamentem České republiky, na konkrétní podobu zdanění jednotlivých oblastí si tak budeme muset ještě počkat.